Dag- en nachtritme hersteld dankzij bedtent CloudCuddle

Wat kun je doen als je peuter langdurig slecht slaapt, ‘s nachts steeds uit bed komt, zich overal onrustig voelt en hierdoor een verstoord dag- en nachtritme ontwikkelt? De ouders en grootouders van Evelien (3) zijn gebaat bij de bedtent van CloudCuddle. Evelien slaapt er vanaf dag één goed in. Oma Irene Harms vertelt.

Irene Harms is oma van Evelien (3). “Vanaf de geboorte gaat de ontwikkeling van Evelien ‘volgens het boekje’,” zo vertelt ze. Geen vuiltje aan de lucht. “Mijn kleindochter slaapt thuis in een gewoon baby- en peuterbed. Evelien is in eerste instantie een goede slaapster. Maar rond haar tweede jaar stopt ze met praten en zingen. Ook gaat ze steeds slechter horen. We merken dat ze vanaf dat moment onrustig wordt, ook rondom het slapen. ” 

Telkens uit bed

Ontspannen liggen in een gewoon kinderbed gaat niet meer. Evelien komt er telkens uit en wil overal op klimmen. “Als ze bij ons komt logeren, gaat één van ons om zeven uur met haar mee naar boven. Om haar in bed te houden, blijven we rond bedtijd bij haar zitten tot ze slaapt. Evelien heeft al snel door dat dat wel heel erg gezellig is – wat het inslapen niet bevordert,” bekent Irene lachend. Ook voor oma en opa betekent een logeerpartij een nacht weinig tot niet slapen: “Evelien komt in die periode nog steeds logeren, maar het is niet meer zo makkelijk als voorheen.”

Evelien heeft door haar handicap een verstoord dag- en nachtritme. Dankzij de bedtent van CloudCuddle is dit weer hersteld en houdt ze energie over voor leuke dingen.

Dag- en nachtritme verstoord

Een gevolg van het slechte slapen is dat het dag- en nachtritme van Evelien verstoord raakt. “Mijn kleindochter valt overdag op de bank in slaap en ‘s nachts is ze onrustig. En we hebben allemaal het idee dat Evelien zich voortdurend onveilig voelt. Omdat het mijn zoon en zijn vrouw – en ons natuurlijk ook – afschuwelijk lijkt om steeds zo onrustig te zijn, gaat mijn schoondochter op zoek naar een oplossing voor het slechte slapen”, vervolgt Irene Harms. 

Veel beter slapen

“Via een zoektocht op internet komt ze uit bij CloudCuddle. Mijn zoon en schoondochter hebben vrij vlot daarna een bedtent van CloudCuddle aangeschaft en vanaf dag één gaat het slapen zoveel beter. Het gedrag van Evelien is daarmee ook heel anders geworden: veel rustiger.” Dat is niet alleen fijn voor Evelien, maar ook voor haar ouders en grootouders. 

Op vaste tijd naar bed

“Evelien slaapt thuis ook in een CloudCuddle, met een verzwaringsdeken en haar knuffel, net als bij ons. Zo’n verzwaringsdeken kan ik trouwens iedereen aanraden. Dat werkt heel goed bij onrust. Omdat Evelien de blauwe CloudCuddle kent van thuis, stapt ze er vanaf de eerste logeerpartij bij ons ook heel gemakkelijk in.” 
“Naar bed gaan verloopt volgens een vast ritueel. Als Evelien in de bedtent ligt, zet zij haar twee handjes op het gaas en daar zetten wij onze handen tegenaan. Daarna gaat ze zelf rustig met haar dekentje en knuffel liggen en valt ze snel in slaap. Sowieso hanteren we, net als bij haar ouders thuis, vaste tijden voor haar. Dat werkt voor iedereen beter,” zo legt Irene uit.

Bedtent mee naar ziekenhuis

Omdat Evelien na een tijdje volledig doof is geworden, heeft ze sinds kort twee cochleair implantaten. Ze moest hiervoor twee nachten in het ziekenhuis verblijven. “Mijn zoon en schoondochter hebben de CloudCuddle toen meegenomen naar de kinderafdeling. Zo voelde Evelien zich daar ook relatief veilig. Zo’n narcose is al ingrijpend genoeg. Dit was geen enkel probleem voor het ziekenhuispersoneel.” 

Bedtent als iets bijzonders

“Tegenover Evelien en haar broertje van anderhalf spreken we altijd over ‘het tentje’. Hierdoor wordt de bedtent iets leuks, iets bijzonders. Als ouders en grootouders wil je vooral alle voorwaarden om Evelien heen goed regelen. Verder willen we niet te veel aandacht besteden aan wat anders gaat. Mijn zoon en schoondochter hebben geprobeerd om de bedtent vergoed te krijgen via de WMO maar dat is helaas niet gelukt. Daarom hebben we de CloudCuddle meteen zelf betaald. Gelukkig kunnen we het ons veroorloven. Maar het is best een uitgave. ”

Tijd voor andere dingen

“Ik ben heel blij met de CloudCuddle. Fijn dat ‘ie er is. Ik ben steeds heel goed geholpen, de medewerkers van de klantenservice hebben enorm hun best gedaan, ook toen ik in eerste instantie problemen had. Samen met de medewerkers ben ik erachter gekomen dat ik in het begin per ongeluk het touwtje dat aan de dop vast zit, in de sluiting had geduwd. Hierdoor liep een van de buizen steeds heel langzaam leeg. Wij laten de bedtent continu staan voor de logée. Dat vind ik wel zo makkelijk omdat Evelien zeker een nacht in de week bij ons logeert. Maar de bedtent is in opgevouwen toestand een handzaam pakket dat je makkelijk in een grote tas kunt meenemen.”

Dag- en nachtritme hersteld

“Nu Evelien weer goed slaapt, hebben we allemaal meer tijd voor andere, belangrijker, dingen. Een diagnose is nog niet gesteld; we wachten de onderzoeken in het ziekenhuis nog even af. Evelien heeft een ontwikkelingsachterstand maar waar die door veroorzaakt wordt, is niet bekend. Wij vinden het vooral belangrijk om de randvoorwaarden goed te regelen voor haar, zodat zij het prettig heeft. Dat zie ik als mijn taak als oma. Gelukkig slaapt ze weer goed en is haar dag- en nachtritme weer hersteld.”

Wil je eens proberen of het dag- en nachtritme van jouw kind ook gebaat is bij slapen in een bedtent van CloudCuddle? Huur een mobiele bedtent of boek een proefweekend.