Veilig slapen in een tentje

logo elseviers weekblad.png

Veilig slapen in een tentje

IN DE CIJFERS

LIESBETH WYTZES Leest dat er steeds meer mensen met dementie zullen zijn. Hoe kunnen zij prettig en vooral veilig leven?

Vrolijk word je niet van de cijfers over dementie, welke vorm die ziekte dan ook aanneemt. Door de vergrijzing is het aantal patiënten vervijfvoudigd: van 50.000 in 1950 tot 270.000 nu. Volgens stichting Alzheimer Nederland zal dat aantal de komende 25 jaar nog eens verdubbelen.

Ruim een half miljoen demente Nederlanders. Hoe zorg je ervoor dat hun leven prettig blijft en dat ze hun laatste jaren niet wezenloos uitzitten? Er zijn al winkels met speciaal getraind personeel en de stichting Samen dementievriendelijk biedt een cursus GOED aan: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel.


Aan de wandel

Mensen met dementie hebben de neiging om aan de wandel te gaan. Omdat hun dag- en nachtritme is verstoord, doen ze dat ’s nachts even makkelijk als overdag.

En ze vallen snel. Dus hoe houd je beweeglijke, verwarde mensen in bed? Daarvoor bedacht Lotte Leufkens (26), die in Delft werktuigbouwkunde studeerde, een variant op haar eerdere uitvinding Cloudcuddle, een opblaasbaar, makkelijk verplaatsbare tent die je over een matras zet. Te koop en te huur. Het is een vriendelijke variant van het grote, onhandige Poseybed.

De Cloudcuddle, waarmee ze haar bedrijf vier jaar geleden begon en waarvan er tweehonderd zijn verkocht, is bedoeld voor kinderen met een beperking. Die kunnen dankzij een Cloudcuddle toch mee op reis en uit logeren. Met de senior variant won ze onlangs de tweede prijs van de NENnovation Award. ‘Vaak worden mensen al rustig van het geborgen gevoel in zo’n tentje,’ zegt Leufkens. ‘We hebben contact met vijf zorginstellingen en zijn bezig met prototypes. Voorjaar 2020 hopen we op de markt te komen.’ Het junior model kost 900 euro. Het senior model zal denkelijk iets duurder worden.


Elseviers Weekblad - 1 november 2018