Een CloudCuddle bedtent op de zeilboot

Zeilen is een grote liefhebberij van het gezin Nout. Maar: hoe kun je met de boot op vakantie als een van de kinderen vanwege het Angelman syndroom ‘s nachts vaak actief is? Dan schaf je een (extra) CloudCuddle aan. Voor op de zeilboot!

De zoon van Nico en Anna, Olle, heeft het Angelman syndroom. Dit is een genetische aandoening waarbij een stoornis ontstaat in de hersenontwikkeling. Hierdoor heeft Olle (7 jaar) een ontwikkelingsachterstand, een afwijkende motoriek en voldoende nachtrust is niet vanzelfsprekend. Praten kan hij niet. In de praktijk komt het erop neer dat Olle 24/7 begeleiding nodig heeft: hij kan geen moment alleen gelaten worden. Vier dagen in de week gaat hij naar een locatie voor dagbesteding, één dag per week mag hij mee naar de basisschool van zijn zus. Ook hier krijgt Olle intensieve begeleiding. In het weekend is het hele gezin met elkaar thuis – als ze niet op de boot zitten, tenminste.

Slapen op de zeilboot
De familie Nout houdt van zeilen. Toen Olle nog een baby was, maakten zijn ouders een veilige slaapplek voor hem in het vooronder. Eenmaal wat groter, pasten ze zijn bed in de hut voor hem aan, zodat hij er ‘s nachts niet uit kon kruipen. Maar Olle werd sterker en creatiever waardoor het slapen in de zeilboot lastig werd. “Het duurde iedere vakantie minstens een week voordat Olle weer aan de slaapplek in de boot gewend was”, zo vertelt Nico. Met als gevolg dat het hele gezin die week slecht sliep. Niet helemaal het idee van een rustgevende vakantie.

Overal naartoe met bedtent
Een aantal jaar geleden ontdekte het gezin de CloudCuddle, via een bericht op facebook. De bedtent is een uitkomst gebleken: voor de vakantie, voor thuis en nu ook voor op de boot. “We waren al jaren niet meer met vakantie geweest. Dat veranderde door de CloudCuddle. Opeens konden we samen wel weer weekendjes weg of op strandvakantie. De bedtent is wat dat betreft een echte gamechanger voor ons. Onze wereld is er enorm door vergroot. Wat de overnachtingen betreft, hoeven we nergens rekening mee te houden: we leggen gewoon een 1-persoonsmatras op de grond en een minuut later – we zijn geoefend – staat er een veilig bed voor Olle.”

CloudCuddle bedtent op de zeilboot
Toen het reizen makkelijker werd, kwam het besef dat er voor de zeilvakanties eigenlijk ook maar één oplossing was: de CloudCuddle moest mee. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de opblaasbare bedtent is niet ontworpen voor op een zeilboot. Uiteindelijk heeft de familie daarom onlangs een andere boot aangeschaft met voldoende ruimte voor de CloudCuddle. “We hebben met oud en nieuw een nachtje ‘proef’ geslapen op onze nieuwe boot met Olle in de bedtent. Dat is goed bevallen. Vanaf april zullen we regelmatig wat langer weggaan.” 
Het gezin is zo content met de CloudCuddle dat het inmiddels twee exemplaren in bezit heeft: eentje voor thuis en een voor op de boot. “Scheelt ons gesjouw”, zo verklaart de vader van Olle. “En inmiddels zijn wij voor de nachtrust afhankelijk van een CloudCuddle. Dan is een reserve-exemplaar wel zo prettig.”

‘s Nachts vaak actief
Olle bedtent op zeilboot slapen vakantie “Olle is ‘s nachts vaak actief”, vertelt zijn vader. “Thuis slaapt hij al jaren in een bedbox maar Olle kruipt overal uit. Hij is zelfs ontsnapt uit een bed met drie soorten sloten erop. Toen wist de beddenfabrikant ook niet meer wat hij kon aanbieden. Sindsdien slaapt Olle thuis elke nacht in een CloudCuddle. We weten dat de CloudCuddle niet is gemaakt voor dagelijks gebruik. Maar na jaren ervaring kunnen we zeggen dat de slijtage in de praktijk reuze meevalt. We hebben als gebruiker de verdere ontwikkeling van de bedtent door de jaren heen meegemaakt en we zouden niet weten wat er nu nog aan verbeterd kan worden.”*

Veilig voelen
Nico vervolgt: “Vanwege de zachte wanden van de bedtent kan Olle zich niet bezeren en hij kan er ook niet zelfstandig uit. Vanaf het eerste moment dat Olle in een CloudCuddle stapte, voelde hij zich er veilig. Hij sliep vrijwel direct in. Het is een prikkelarme omgeving en hij kan geen lawaai maken als hij tegen de wanden beukt, dus iedereen heeft meer rust – ook omdat we weten dat hij er niet uit kan ontsnappen. 
We zijn de bedenkers en ontwikkelaars heel dankbaar dat ze zich zo hebben ingezet voor het vinden van een oplossing voor een probleem van veel ouders van zorgintensieve kinderen. Her is bijzonder dat zo’n goed en slim product volledig is ontwikkeld in Nederland en ik weet zeker dat dit voor veel ouders en kinderen wereldwijd de perfecte oplossing is.”

Onderweg nacht in hotel

Op het moment van het interview is Nico met het gezin op vakantie in Oostenrijk. Uiteraard is de CloudCuddle ook ingepakt en meegenomen. “Onderweg naar onze bestemming hebben we een nacht in een hotel geslapen. We hebben het matras van de boxspring op de grond gelegd, de hoes van de bedtent in pakweg vijftien seconden om het matras getrokken en het frame in een paar minuten opgepompt. Je bent echt zo klaar”, aldus Nico.

Ben je ouder van een kind met een beperking en wil je de CloudCuddle ook een weekend testen als aangepast reisbed? Dat kan door een proefweekend aan te vragen of een bedtent te huren.

* Toelichting van CloudCuddle op het bovenstaande verhaal: de CloudCuddle is ontworpen voor incidenteel gebruik, om veilig buitenshuis te kunnen slapen zonder het gebruik van een aangepast bed of bedbox. Denk aan logeren bij familie en vrienden, het regelen van respijtzorg, een extra dag in het logeerhuis, een ziekenhuisopname of voor vakanties. De levensduur van de bedtent is daarop gebaseerd. Omdat veel kinderen in een CloudCuddle beter slapen dan ooit tevoren, zijn er ouders die de bedtent alle dagen thuis gebruiken. Zij weten dat de onderdelen van de CloudCuddle dan eerder kunnen slijten en vervangen moeten worden.