Veelgestelde vragen over CloudCuddle

De CloudCuddle is heel stevig en kan veel hebben. Deze video geeft je een idee van de kracht van een CloudCuddle. Hierin laat een proefpersoon van 62,5 kg zich met haar volle gewicht tegen de zijkanten van het net vallen. Ook als ze zich tegen met haar voeten afzet tegen de bovenkant, vangt de CloudCuddle het allemaal moeiteloos op.

 • Gebruik altijd de pomp die CloudCuddle levert
 • Checklist:
  – het frame is hard, u kunt het niet meer indrukken
  – de gaas-rits is geremd:
  * de lopers liggen strak tegen elkaar
  * de trekkertjes liggen plat tegen de rits 
  – alle frame-ritsen zijn gesloten (8 stuks)
  – buisklemmen zijn gesloten na het pompen (alleen openen bij afbouwen)
  – alle spanbanden zijn bevestigd en staan op spanning
  – het laken is ingeritst 
  – de CloudCuddle staat vrij en wordt niet ingeklemd b.v. door bedhekken
  – de CloudCuddle schuurt nergens tegenaan (bv een muur of schuine wand)
  – de ‘poten’ staan vrij naast een matras van 90 cm breed en steken iets uit naast het bedframe.  

Meer uitleg kun je vinden in de handleiding. Je vindt deze onder product/gebruik

CloudCuddle geeft gezinnen de vrijheid om overal een veilige slaapplaats te creëren voor hun kind. Bij vrienden en familie, de kinderopvang, in het ziekenhuis of op een willekeurig vakantieadres. Duizenden gezinnen hebben die vrijheid en de rust die dat geeft inmiddels ervaren. Voor velen is dit mogelijk gemaakt met financiële steun.

De mogelijkheden tot vergoeding variëren van land tot land. In Nederland en België  worden de kosten bijvoorbeeld vaak vergoed vanuit de overheid: in Nederland door gemeentes vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en in België door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). CloudCuddle zet zich ervoor in om ook elders in Europa vergoeding mogelijk te maken. 

Gezinnen met een zorgintensief kind zijn enorm aan huis gebonden. De CloudCuddle bedtent bevordert de participatie van gezinnen. Het geeft hen veel bewegingsvrijheid terug. Voor veel gemeentes is dit een belangrijke reden om de aanschaf van een CloudCuddle te vergoeden. Hetzij vanuit de Wmo hetzij als éénmalig pgb. Net als bij andere hulpmiddelen zullen gemeentes iedere aanvraag apart beoordelen en per aanvraag beslissen om wel of niet een vergoeding toe te kennen. 

Het is ook mogelijk om je vrij besteedbare budget aan te wenden voor de aanschaf van een CloudCuddle.

Soms staan fondsen open voor een tegemoetkoming in de kosten. Fondsen die bij ons bekend zijn:

Bisschop Bluyssen fonds: biedt hulp vanuit haar Christelijke identiteit
William Schrikker Fonds: voor pleegkinderen
Monicares: voor gezinnen in Zwolle
Fonds Kind en Handicap
Stichting Vooruit
Zeldzame Ziekten Fonds
Stichting MEE: een coöperatieve vereniging van 20 regionale MEE-organisaties verspreid over het hele land.
Stichting Carpe Diem

Kent u een ander fonds? Laat het ons weten. Dan vullen we de lijst aan zodat nog meer ouders geholpen zijn.

We hopen tevens dat het gebruik van CloudCuddle wordt opgenomen in de zorgvoorziening op vakantieadressen (veel verzekeraars bieden dit jaarlijks eenmalig aan in Nederland). De Wmo is erop gericht de ‘participatie in de samenleving’ te bevorderen. Let hierop bij uw aanvraag. Duid vooral op de noodzaak van het logeren bij vrienden en familie of het feit dat u uw kind moet onderbrengen bij een zelfstandige zorgverlener.

België: in België kun je bij het VAPH terecht voor een aanvraag ‘Bijzondere Ondersteuning’.

Op de site van de belastingdienst vindt u informatie over hulpmiddelen die u kunt aftrekken bij uw belastingaangifte. CloudCuddle is een aanpassing aan een bed en past wellicht onder de noemer: “aanpassingen van zaken die hoofdzakelijk worden gebruikt door zieke of invalide personen”. Neem contact op met uw belastingadviseur om na te vragen of u CloudCuddle mag aftrekken.

Volgens de rechtbank in Gelderland wel. Zie deze uitspraak uit april 2021, die gedaan is in verband met het vergoeden van hulpmiddelen voor gebruik tijdens vakanties. Hieronder hebben we een relevant gedeelte uit de gehele uitspraak gelicht:

4.1 […] Een belangrijk doel van de Wmo 2015 is dat de ondersteuning zoveel mogelijk wordt geboden in de eigen leefomgeving. Daarmee is tot uitdrukking gebracht dat de Wmo 2015 mede tot doel heeft dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De Wmo 2015 noch de Verordening sluiten het recht op ondersteuning uit als de betrokkene tijdelijk elders verblijft. Voorts valt niet uit de wetsgeschiedenis af te leiden dat de Wmo-wetgever zodanige uitsluiting heeft beoogd. Bij een uitleg zoals door verweerder wordt gehanteerd zou een betrokkene in geval van een tijdelijk verblijf elders, zoals een vakantie, altijd verstoken zijn van zorg op grond van de Wmo 2015. Dit brengt mee dat eiser in beginsel in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening in de vorm van vergoeding van de kosten die eiser moet maken om zijn vakantiewoning te kunnen gebruiken. De beroepsgrond slaagt. […]

De handpomp die CloudCuddle levert, is de beste pomp om te gebruiken. Daarmee bereik je op een veilige manier de juiste druk (0,45 bar). De pomp is los te bestellen. Gebruik nooit een  elektrische pomp. 

Gebruik de CloudCuddle niet in combinatie met een elektrische pomp. Veel pompen kunnen niet de juiste druk leveren (0,45 bar). De meeste pompen leveren te weinig druk. Sommige pompen leveren teveel druk. Als de druk te hoog is, komt er teveel spanning op de naden van het frame waardoor dit kan beschadigen en scheuren.  

Bij het woord ‘opblaasbaar’ denken veel mensen in eerste instantie aan springkussens. Wij gebruiken echter een hele andere techniek. Daardoor is het frame en dus de hele constructie juist heel stevig. Wat van groot belang is: de CloudCuddle moet voldoende hard zijn opgepompt. De gewenste druk is 0,45 bar.  Als het frame te slap is, kunnen de buizen knikken wanneer kinderen tegen het gaas gaan hangen. Ze kunnen dan in een soort hangmatje naast het bedframe terechtkomen. Als het frame goed hard is, kan dat niet gebeuren. 

Een CloudCuddle kan gebruikt worden in combinatie met ieder 1-persoonsbed dat geschikt is voor een matras van 90x 200 x16 cm. Gebruik geen korter of smaller matras. 

NB: combineert u de CloudCuddle met een hoog-laag bed? Dat kan, maar zorg er dan altijd voor dat eventuele bedhekken weggeklapt zijn. Wanneer een CloudCuddle wordt ingeklemd tussen bedhekken, komt er teveel spanning op de naden van het frame waardoor het frame kan beschadigen. 

Of een boxspring geschikt is voor een CloudCuddle, hangt af van de constructie en de dikte van de matras. Dit zijn de randvoorwaarden:

– De boxspring matras is maximaal 26 cm dik.
– De hoogte van de onderbouw + matras = maximaal 70 cm (in verband met de lengte van de spanbanden waarmee je de CloudCuddle aan de boxspring bevestigt).
– De onderbouw moet op pootjes staan, om de CloudCuddle aan de boxspring te kunnen bevestigen.
– Gebruik de boxspring zonder matras topper.

Nee, het gebruik van bedhekken is niet toegestaan. De CloudCuddle moet zijn volledige afmetingen aan kunnen nemen. De “poten” van de CloudCuddle hebben ruimte nodig om vrij naast het matras uit te komen. Ze steken dan wat uit naast het bedframe. Duw ze niet naar binnen!
De volle breedte van de CloudCuddle is dan 110 cm (vanaf de buitenkant van de ene poot naar de buitenkant van de andere poot). Met bedhekken klem je de CloudCuddle in. Dit geeft teveel spanning op de naden van het opblaasbare frame, waardoor het frame kan beschadigen.  

Een CloudCuddle past ook op een ziekenhuisbed, mits het matras 90 cm breed is. Dan is het een perfect hulpmiddel bij een ziekenhuisopname. Zorg er wel altijd voor dat eventuele bedhekken naar beneden worden geklapt.

Nee, de CloudCuddle mag niet in een bedbox gezet worden. Hij heeft alle ruimte nodig om zijn volledige buitenmaten aan te nemen (200 x 110 x 105 cm).
Gebruik dus ook nooit bedhekken, en klem de CloudCuddle niet in, bijvoorbeeld onder een stapelbed of door er zwaar meubilair tegenaan te zetten.

Evenals fietsbanden en andere opblaasbare producten verliest ook het CloudCuddle frame luchtdruk . Over het algemeen kan gezegd worden dat het frame 1 keer per week een beetje extra lucht nodig heeft. Bij grote temperatuurverschillen moet je in de regel vaker bijpompen. Bij constante temperatuur is het minder vaak nodig. Wij adviseren om de druk iedere dag te checken. Gemiddeld moet u 1x /per week wat extra lucht toevoegen

Veel ouders zeggen dat hun kind rustig wordt in een CloudCuddle. Dit komt waarschijnlijk door het opblaasbare ontwerp in combinatie met de zachte hoes. Dit vangt alle klappen op en dempt het geluid van bonken en slaan. Goed voor de (nacht)rust van het hele gezin. Het is goed te zien in deze video die een van onze klanten ons toestuurde.

De CloudCuddle is ontwikkeld op basis van meerjarig onderzoek onder een groot aantal gezinnen in heel Nederland. Als richtlijn kun je aanhouden dat de CloudCuddle geschikt is voor kinderen en volwassenen tot 50kg. Maar er zijn ook zwaardere personen die veilig in een CloudCuddle slapen. De combinatie gewicht/gedrag is bepalend of de CloudCuddle wel of niet geschikt. 

Voor zeer onrustige personen die zich onophoudelijk met hun volle gewicht afzetten tegen de zijkanten en de bovenkant en zich voortdurend tegen de wanden laten vallen, is de CloudCuddle minder geschikt. Wij raden iedereen aan om vooraf zelf te testen of de CloudCuddle een geschikt hulpmiddel is in de eigen situatie. Geef ons even een belletje of meld je aan via dit formulier.

De CloudCuddle hoes en het laken kun je eenvoudig thuis wassen in de wasmachine.
NB: het opblaasbare frame mag niet in de wasmachine. 

 • Wasmiddel: alle wasmiddelen die geschikt zijn voor het reinigen van kleding en linnengoed zijn geschikt om de CloudCuddle lakens en de CloudCuddle hoes te wassen.
 • Het laken en de hoes kunnen beiden op 60 graden gewassen worden t.b.v desinfectie. Wij adviseren een lagere temperatuur voor het behoud van de stoffen.
 • Thermische desinfectie: was op 60 graden met voldoende water en gebruik een standaard wasprogramma met centrifugeren. Gebruik geen verkort programma.
 • Houd er rekening mee dat de blauwe stoffen iets kleur kunnen afgeven op de witte stoffen. Hoe hoger de temperatuur bij het wassen, des te meer kleur de stoffen afgeven.
 • Het laken mag in de droger, de rest van de hoes mag niet in de droger. Voor de duurzaamheid kunt u het laken ook beter drogen aan de waslijn.

Het is niet nodig om de CloudCuddle helemaal af te bouwen als je alleen het laken wilt wassen. Zorg er wel voor dat de CloudCuddle wat speling heeft op de hoeken zodat je het laken er makkelijker in en uit kunt ritsen.  Dat gaat als volgt

 • Laat een klein beetje lucht weglopen.
 • Maak de spanband los bij de poot van het ventiel en schuif de CloudCuddle deels van het matras (zie foto 28 handleiding).
 • Steek een hand tussen matras en laken aan de onderkant van de CloudCuddle, daar waar het lopertje van de lakenrits zit (foto 29 handleiding).
 • Trek de rits zover open totdat het lopertje vanaf de bovenzijde zichtbaar is en rits het laken vervolgens vanaf de bovenzijde volledig verder uit.
 • Ga omgekeerd te werk bij het inritsen van een schoon laken.

CloudCuddle heeft 2 kleuren ritsen. Blauwe ritsen om de buishoes open te maken en witte ritsen voor het gaas. 

U kunt de CloudCuddle bestellen in onze webshop.

CloudCuddle wordt altijd geleverd inclusief een handleiding. U vindt de handleiding ook op onze website.

De opblaasbare constructie is heel sterk, maar toch zacht en absorberend. Daarnaast is de constructie niet helemaal hard, waardoor het de energie van wilde bewegingen op kan vangen. En we hebben natuurlijk gekozen voor zachte stoffen die fijn aanvoelen.

De CloudCuddle is ontworpen met het oog op de wensen en behoeftes van kinderen met een fysieke en/of verstandelijke handicap. Uiteraard kan hij ook gebruikt worden voor gezonde kinderen. 

Het keurmerk “Social Enterprise” is een erkenning waar we trots op zijn en die recht doet aan onze missie: “een wezenlijke bijdrage leveren aan een meer inclusieve samenleving.” Dat doen we met  onze bedtent die zorggezinnen enorm veel rust en vrijheid geeft. En dat doen we door de prijs zo laag mogelijk te houden. Want ook dat hebben we vastgelegd in ons beleid.
Maximale winst is geen doel voor ons. Maar wel: maximale bereikbaarheid voor gezinnen met een gehandicapt kind. We weten dat zij vaak hoge kosten moeten maken. Iedereen bij CloudCuddle werkt vanuit een gedrevenheid om het leven van anderen makkelijker te maken. De reacties die we dagelijks krijgen, en de positieve ervaringen van ouders met een kind met een beperking, motiveren ons enorm om door te gaan met ons werk. Maar we moeten uiteraard wel geld verdienen om ons bedrijf te runnen en om nieuwe producten te ontwikkelen zoals de CloudCuddle Senior voor ouderen. Ook dat realiseren we door onze middelen heel kostenbewust in te zetten.

Wij horen regelmatig dat familie en vrienden graag iets willen betekenen door een bedrag te storten voor een grote uitgave als de CloudCuddle. Deze tip willen we iedereen graag meegeven. 

Op het platform ZEVMB.nl is veel informatie bijeengebracht voor ouders van kinderen die zeer ernstig verstandelijk meervoudig beperkt zijn. Door het delen van kennis en het ontwikkelen van producten streeft ZEVMB ernaar deze gezinnen wezenlijk te kunnen helpen, bijvoorbeeld met cliëntondersteuning.

Houders van een ZEVMB-paspoort kunnen namelijk aanspraak maken op cliëntondersteuning van een Copiloot. Dit zijn zijn cliëntondersteuners met specifieke kennis over ZEVMB en alles wat erbij komt kijken om zorg en ondersteuning voor gezinnen goed te organiseren.

Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een ZEVMB-paspoort op www.zevmb.nl.

Bij het ontwerpen van onze bedtent is geen rekening gehouden met het gebruik van tilliften. Maar met voorzichtig handelen en zorgvuldig manouvreren zijn er wel mogelijkheden. Hieronder staan een paar voorbeelden.

Tip: laat altijd eerst wat lucht weglopen. Zodanig dat de CloudCuddle niet inzakt, maar de ‘benen’ wel voorzichtig naar achter geduwd kunnen worden. Het kruispunt waar de benen samenkomen, zit dan niet in de weg.
Let goed op dat de tillift niet ergens achter blijft haken en vookom dat tillift de CloudCuddle beschadigt.

Plafondsysteem

Sommige plafondsystemen zijn te combineren met een de CloudCuddle bedtent.

Passieve mobiele tilliften

Afhankelijk van iemands grootte en gewicht zouden die kunnen werken in combinatie met de CloudCuddle. Onderstaande video’s geven een beetje een beeld.

Powermove van Joyincare

CloudCuddle met Powermove

Tonya tillift van Levarecura

CloudCuddle met Tonya tillift

Thuis uitproberen van combinatie bedtent en tillift

Omdat ieder kind en iedere situatie anders is, raden wij geïnteresseerden aan om zelf ervaring op te doen met de CloudCuddle bedtent. Wil je zelf ook eens uitproberen of de combinatie van een CloudCuddle en de tillift die je thuis gebruikt een goede combinatie zijn voordat je tot aanschaf van een bedtent over gaat? Dat kan. Je kunt namelijk een CloudCuddle op proef nemen of deze een korte tijd huren. Iets voor jouw gezin? We zijn erg benieuwd naar je ervaringen.


Mogelijke oorzaken:
– Je gebruikt een verkeerde handpomp. Veel pompen lijken op de pomp die wij leveren, maar hebben onvoldoende vermogen.
– Je gebruikt een elektrische pomp. Ook de meeste elektrische pompen leveren onvoldoende vermogen. Sommige elektrische pompen leveren teveel druk en ook dat is niet goed. Dan kan het frame beschadigen. Gebruik dus nooit een elektrisch pomp.
– Een van de buisklemmetjes zit dicht.

Meestal zit het ventiel niet goed als een CloudCuddle snel leegloopt. Haal het ventiel eruit en draai hem er weer nauwkeurig in. Loopt de CloudCuddle nog steeds snel leeg? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Die touwtjes zorgen ervoor dat de ‘binnenband’ op zijn plaats blijft en niet vroegtijdig slijt. Deze touwtjes moeten altijd vastgeknoopt zijn. Je mag er niet aan trekken. Doe je dat wel, dan kun je de binnenband naar buiten trekken met alle gevolgen van dien.

Nee, een CloudCuddle is niet geschikt om te gebruiken in combinatie met een luchtbed. Luchtbedden zijn veel te licht en te dun om voldoende stabiliteit te geven. Bovendien hebben ze zelden de juiste maat: 90 x 200.

CloudCuddle is bedoeld voor matrassen van 200 x 90 cm.
Is het matras te kort of te smal? Dan verliest de CloudCuddle veel stevigheid en biedt hij niet meer de gewenste veiligheid.
Wat zijn de risico’s?
– De naden van het frame kunnen scheuren als het frame niet de gewenste buitenmaat kan aannemen.
– Het gaas staat niet op spanning. Met als gevolg
* je komt naast het bed / matras te liggen als je tegen het gaas gaat liggen
* er komt teveel kracht op de naden van de hoes, die daardoor kapot gaat
* je kunt he gaas grijpen en er bijvoorbeeld in bijten
* je kunt het gaas grijpen er eraan gaan hangen, waardoor de hoes kapot gaat.

Plaats de lopers strak tegen elkaar op het meest horizontale deel van de gaasrits en leg de trekkertjes plat tegen de rits aan.   

Hoe groter de trekkertjes, hoe groter de kans dat kinderen ze van binnenuit op enige manier kunnen vastpakken wanneer ze niet plat tegen de rits liggen.

Ja, de slangetjes zijn los te vervangen. Op de pagina’ gebruik’ van de website staat een korte handleiding voor dat gedeelte.

 • Onze richtlijn (zie handleiding):

  * Het bedframe moet minimaal 20 kg wegen, om te voorkomen dat zeer beweeglijke kinderen het bed inclusief CloudCuddle kunnen laten omkiepen.
   * Gebruik het liefst een bed zonder hoofd en voetboard, zodat
             
  a. er minder kans is op geluidsoverlast en/of verwonding bij bedbonken.
  b. het laken makkelijk in- en uitgeritst kan worden.
  * Het bed mag niet voorzien zijn van bedhekken.

Vermijd zoveel mogelijk losse elementen in de CloudCuddle. Leg een incontinentielaken altijd onder de CloudCuddle.

Veel kinderen en volwassenen in onze doelgroep zijn in meer of mindere mate autistisch. Het is gebleken dat de CloudCuddle op hen een rustgevend effect heeft. Ze voelen zich geborgen en veilig waardoor ze prikkels makkelijker verwerken en afgeschermd zijn van nieuwe prikkels. Dat zorgt ervoor dat ze sneller inslapen en langer doorslapen.

Gewone bedtenten zijn niet stevig genoeg voor kinderen en volwassenen met een beperking. Daar zit het grote verschil. Mensen met een meervoudige beperking hebben heel veel extra bescherming nodig. Onze bedtent is gecertificeerd als medisch hulpmiddel Klasse I. Iedere bedtent wordt met de hand gemaakt, is super stevig en moet aan zeer strenge eisen voldoen. Dat is niet te vergelijken met willekeurige bedtenten die in massaproductie gefabriceerd worden met goedkope materialen.
We vragen een eerlijke prijs en zijn daarom officieel erkend als Social Enterprise. Winst is van ondergeschikt belang, maar we streven wel een gezonde bedrijfsvoering na zodat we ons mooie werk kunnen blijven doen.

De CloudCuddle is voorzien van speciale geremde ritslopers. De trekkertjes zitten aan de buitenkant van de rits. Je kunt er dus niet van binnenuit bij, tenzij:
* de rits een stukje openstaat waardoor je een vinger in de opening kunt steken en de lopertjes kunt grijpen om de rits te openen.
* de trekkertjes niet plat tegen de rits liggen. Dan zijn de lopers niet geremd en kan de rits ook van binnenuit makkelijk geopend worden.

Zorg er altijd voor dat:  
– de schuivers strak tegen elkaar liggen => je kunt er geen vinger tussen steken
– de trekkertjes plat tegen de rits liggen => lopers zijn geremd.  

Gebruik geen vetertjes of tie-wraps om de lopertjes bij elkaar te houden. Daarmee beschadig je de lopers en de ritsen.

De belangrijkste risico`s zijn:
– De benen kunnen knikken, waardoor de persoon die in de CloudCuddle ligt naast het bed of naast het matras terecht komt.
– Als de benen knikken en iemand tegen de wanden van de CloudCuddle leunt, komt er teveel kracht op de naden van de hoes die als gevolg daarvan kapot gaat.

Wij hebben met meerdere instellingen intensief contact. Om u een idee te geven van hun ervaring verwijs ik ook naar ons blog. Kortweg noemen ze allemaal dezelfde punten:

Een CloudCuddle dempt prikkels en heeft een rustgevend effect
– Veel bewoners slapen eerder in, zijn rustiger en slapen langer.
– Een CloudCuddle vermindert impuls om uit bed te stappen.
– De vrolijke kleur, doet goed.
– Zeer veilig.
– Zeer gebruiksvriendelijk, snel opgezet.
– Makkelijk in het onderhoud, zelf te reinigen (dus te desinfecteren).
– Meer rust voor verzorgers en begeleiders omdat cliënten rustiger in bed liggen, minder dwalen en bovendien uitgerust wakker worden waardoor de overdag beter te handelen zijn.
– Kosten aspect: relatief goedkoop.
– Duurzaam, weinig slijtage.
– Weinig opslagruimte, past in een kast op de afdeling. Je hebt hem snel bij de hand.
– Past op verschillende hoog-laag bedden.