‘Gewoon’ met de tweeling op vakantie
Janine van Lierop en Nils hadden een kinderwens. Deze is helaas niet vervuld zoals ze dat in eerste instantie voor zich hadden gezien. Na een lang traject denken ze aan pleegzorg. Toch zien ze daar in eerste instantie van af omdat ze niet telkens afscheid willen nemen van de kinderen die hen tijdelijk zullen worden toevertrouwd. Maar dan komt dik drie jaar geleden een tweeling op hun pad. Via via horen ze dat voor Devon en Elijah een pleeggezin wordt gezocht. Omdat zowel de vader van Janine van een tweeling is, Nils zelf de helft van een tweeling is en Janine zelf zwanger is geweest van een tweeling, hebben ze direct het gevoel dat deze twee kinderen wel bij hen mogen opgroeien. En zo geschiedde.
Devon en Elijah hebben vanwege een genafwijking, het Cornelia de Lange syndroom, veel hulp nodig. De kinderen kunnen nu, op vijfjarige leeftijd, inmiddels korte afstanden lopen en korte zinnen maken van één tot drie woorden. Maar in hun dagprogramma is rust en afwisseling een belangrijk onderdeel: ze kunnen niet zo lang achter elkaar iets volhouden. Anders worden ze tot overgevens toe misselijk, krijgen ze veel pijn en raken ze dusdanig overprikkeld dat ze een woedeaanval krijgen of eindeloos blijven huilen. De zorg voor de tweeling is best een ‘kluif’ – en niet alleen vanwege de mantelzorg , ook voor het regelwerk dat erbij komt kijken. Petje af dus voor deze zorgzame pleegouders.
Janine en Nils zorgen zelf een groot deel van de week voor de vijfjarigen. Daarnaast ontfermt een aantal vaste zorgmedewerkers zich over hen. Thuis slaapt de tweeling in een bedbox. Die biedt hen de nodige rust. Maar een nachtje weg met het hele gezin, een logeerpartijtje, laat staan een week samen op vakantie gaan: dat zat er het eerste jaar als pleeggezin niet in. Toen de gezinsleden eenmaal aan elkaar gewend waren, en een ritme hadden gevonden met elkaar, gingen ze naar een Bio Vakantieoord en ook naar een Ronald McDonalds huis om eens weg te zijn van huis. Hier zijn bedboxen beschikbaar en daardoor sliepen Devon en Elijah daar relatief goed. Vóór deze vakantiebestemming hadden ze wel eens geprobeerd met de kinderen elders te slapen maar in een gewoon bed ‘breken ze de kamer af’, aldus Janine.
Een eigen veilige plek
Tijdens hun verblijf in het Bio Vakantieoord vertellen andere ouders aan Janine over de van CloudCuddle. Ze leggen uit dat de bedtent makkelijk is mee te nemen naar een willekeurig hotel, logeeradres of vakantiehuis. Dat willen de pleegouders zelf ook wel eens proberen. Maar hoe? Ze boeken twee CloudCuddle bedtenten als proef en gaan op familieweekend.
“We hadden twee aparte hotelkamers gereserveerd. Ik sliep bij Elijah, Nils bij Devon. De reactie van de kinderen was ongekend”, zo vertelt Janine. “Devon en Elijah stapten rustig in de bedtent. Hen was direct duidelijk wat de bedoeling was. De kinderen zijn altijd nogal eenduidig in hun reactie: iets is goed of niet. Slapen in de CloudCuddle accepteerden ze meteen; ze durfden vrijwel direct te gaan slapen. Niemand mag verder in de bedtent liggen want dat is hún eigen veilige plek.”
CloudCuddle bij logeerhuis
Na dit eerste succes nemen Janine en Nils de CloudCuddle ook mee naar het logeerhuis waar Devon en Elijah één weekend per maand naartoe gaan. Tijdens het logeerweekend kunnen de pleegouders even op adem komen en andere dingen doen dan voor de kinderen zorgen. Nils: “Een van de begeleiders was wel geïnteresseerd in de opblaasbare bedtent. Hij heeft van tevoren de video bekeken waarin wordt uitgelegd hoe je de bedtent opzet en weer weghaalt. Toen we de kinderen aan het eind van het weekend kwamen ophalen, stond de CloudCuddle weer keurig netjes opgevouwen en ingepakt voor ons klaar.”
Aanschaf twee bedtenten
De volgende stap is de aanschaf van twee CloudCuddles. Die zijn inmiddels besteld. Omdat twee bedtenten bij elkaar een flink bedrag vormen, proberen Janine en Nils dit vergoed te krijgen. Maar het duurt even voor dit is geregeld. Ze hebben thuis via het persoonsgebonden budget van de tweeling twee vaste zorgmedewerkers die dagelijkse zorg bieden en ook allerlei administratieve zaken voor hen regelen, zoals het contact met de gemeente, met MEE, met de biologische ouders van Devon en Elijah, et cetera. “Zij zijn echt onze steun en toeverlaat”, zo vertelt Janine. Daarnaast regelt een officieel aangestelde voogd een aantal zaken voor de pleegkinderen.
‘Gewoon’ vakantiepark
Maar, zoals ouders van kinderen met extra zorgbehoefte wel vaker merken: ondanks de goede bedoelingen van iedereen duurt het wel een tijdje voor een hulpmiddel is aangeschaft, goedgekeurd en vergoed. Daarom gaat het gezin binnenkort op vakantie met twee gehuurde CloudCuddles, naar een ‘gewoon’ vakantiepark. Ze verheugen zich hier enorm op. Nils: “De bedtent is eengeweldige uitkomst. Wij kunnen andere ouders aanraden om zelf ook eens een CloudCuddle uit te proberen. Eigenlijk zouden meer mensen over het bestaan ervan moeten weten.” Daar werken de medewerkers achter de schermen hard aan. Maar tevreden (pleeg)ouders blijken toch maar weer de beste ambassadeurs.