Hulp gemeente en Facebook voor vergoeding CloudCuddle

Vergoeding via gemeente en eigen netwerk

Anita Claus uit Venlo vertelt hoe ze eerst haar bedenkingen had. Maar na een weekendje testen, besloot ze meteen een CloudCuddle bedtent te kopen. Een vergoeding van de gemeente heeft een deel bekostigd. Daarnaast vond ze via Facebook een gulle gever.  

Stevige bedtent biedt rust

“We wilden de CloudCuddle testen met onze dochter Romena”, zo vertelt Anita. “Vakanties met haar, of uit logeren, is een probleem geworden. Romena is zes jaar oud en meervoudig gehandicapt. Ze kan uit bed klimmen, slaapt onrustig en heeft ‘s nachts regelmatig verzorging nodig. Toen we de CloudCuddle hadden opgezet, dacht ik eerst: dat wordt niks. Romena schopt tegen haar bed en gooit zich regelmatig met een ruk om. Ik geloofde niet dat de bedtent stevig genoeg was. Het verbaasde me echt dat alles heel bleef. En Romena heeft rustiger geslapen dan verwacht. Schoppen en slaan tegen een CloudCuddle maakt namelijk weinig lawaai. Daar werd ze rustig van. Een prettig neveneffect; zowel voor haar als voor ons.”

Logeren zonder bedbox…

“Romena heeft ‘s nachts regelmatig intensieve verzorging nodig. Ze kan niet slikken en we moeten haar luchtwegen uitzuigen. Zodoende kan ze niet terecht in een logeerhuis. Daar is teveel bezuinigd op het personeel. Andere zorginstellingen  hebben vaak wachtlijsten. De beste optie voor ons – en tevens de  goedkoopste – is logeren bij een verzorgende thuis die een bedbox heeft. Maar niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Met een CloudCuddle heb je geen bedbox nodig als je gaat logeren.”

… en met een gewoon matras

“Wat ik ook fijn vind aan een CloudCuddle: deze past om een gewone matras. Dus je bent niet gebonden aan een bedbox-matras. Romena krijgt het daar altijd zo warm van, waardoor ze vaak behoorlijk ligt te zweten. Bovendien is een gewone matras tien centimeter breder. Die extra ruimte doet haar goed. En een CloudCuddle heeft geen spijlen, zodat ze veel vrijer om zich heen kan kijken.”

Vergoeding CloudCuddle door gemeente

“Voor ons is CloudCuddle echt een oplossing, maar ook best een uitgave. Dus zijn we op zoek gegaan naar financiële steun. De verzekeraar – VGZ –  wees het verzoek af, omdat het onder de Wmo zou vallen. Na een zoektocht kwamen we tenslotte bij de Wmo-ambtenaar van onze gemeente uit. Die kent onze situatie en weet dat we zorgvuldig zijn. Omdat we geen gebruikmaken van een logeerhuis, sparen we eigenlijk geld uit. We hoopten dat we dat geld konden inzetten voor een CloudCuddle. Helaas is dat niet het geval. Maar via een speciaal fonds kan de gemeente nu toch de helft vergoeden.”

Engeltjes in netwerk

“Een beetje teleurgesteld in de restricties van de Wmo waardoor de gemeente de CloudCuddle bedtent slechts gedeeltelijk vergoedt, zette ik een bericht op Facebook. Kort daarop bood zomaar iemand aan om de andere helft te betalen. Wat ben ik blij met dit soort engeltjes in mijn netwerk. Mijn ergotherapeut wil ik ook bedanken. Hij had CloudCuddle vorig jaar gezien op de Supportbeurs en ons getipt voor de testgroep. De zorg voor Romena is intensief, maar gelukkig krijgen we regelmatig hulp, soms uit onverwachte hoek.”