Tweeling met beperking slaapt veel beter in bedtent

Halima en Farid Jaggoe hebben drie kinderen: dochter Aliyah (9) en tweeling Xavi en Yaïr (7). De jongens hebben een ontwikkelingsachterstand. Een concrete diagnose is niet gesteld maar waarschijnlijk is er sprake van een afwijking in het DNA waardoor ze een verstandelijke beperking hebben en moeite hebben met prikkelverwerking. Sinds kort slapen ze in een CloudCuddle.

“Aan de buitenkant zie je niets aan Xavi en Yaïr. Maar vanaf hun tweede jaar viel op dat ze zich anders gedragen dan gemiddeld”, zo vertelt Halima. Op de leeftijd van 2,5 jaar gaan ze naar zorginstelling Reinaerde, waar ze in dagbehandeling meerdere tests ondergaan om erachter te komen wat het beste is voor hen.

Om de haverklap uit bed
beperking bedtentHet slapen gaat de eerste vier jaren van hun leven vrij goed. Maar de overstap naar een – groter – peuterbed gooit roet in het eten. “Dat was echt een omslagpunt”, zo licht Halima toe. “De kinderen stapten om de haverklap uit bed, konden geen rust meer vinden. Het duurde wel tot tien uur ‘s avonds voor ze sliepen. Vooral de jongste bleef steeds langer wakker. Hij werd vaak om vijf of zes uur ‘s ochtends al wakker, soms nog eerder, tussen vier en vijf. De laatste weken had hij zoveel onrust in zijn lichaam. Dat werkte ook door naar de dag. Hij werd druk, kribbig, onrustig.”

Oplossing voor slecht slapen
“De kinderen kwamen ‘s nachts regelmatig naar ons toe en sliepen dan in ons bed verder. Wat we ook probeerden, ze wisten altijd te ‘ontsnappen’ uit hun eigen kamer. Ze kregen er steeds meer plezier in om telkens uit bed te komen. Tot een paar weken terug zetten we de jongens eerst in de kinderwagen tot ze in slaap vielen. Daarna legden we ze dan in bed. Maar dat hielp niet meer. We moesten iets anders verzinnen.” Vader Farid zocht op internet naar oplossingen en stuitte op CloudCuddle.

Niet veel vertrouwen in bedtent
“Eerlijk gezegd had ik niet veel vertrouwen in een bedtent omdat we al zoveel hadden geprobeerd en omdat de kinderen zo slim waren in het bedenken van ontsnappingsmogelijkheden. Op de site van CloudCuddle staat dat de bedtent minder geschikt is voor kinderen die zich steeds met hun volle gewicht tegen de zijkant van de CloudCuddle laten vallen. Ik dacht: dat gaan onze kinderen vast doen. Toch hebben we een proefweek aangevraagd.”

Slapen vanaf begin beter
“Toen de kinderen niet thuis waren, heb ik de CloudCuddles opgezet. Eerst bekeek ik het instructiefilmpje – dat vind ik makkelijker dan een handleiding doornemen. Het opzetten ging sneller dan verwacht. Even vastmaken aan het matras, oppompen, klaar. Ik ben er zelf even in gaan liggen. Het is net een klamboe, prettig, besloten. Bij thuiskomst wilde de jongste er meteen in. Hij wist toen nog niet dat hij er niet zelf uit zou kunnen dus ik was benieuwd hoe hij daar op zou reageren. Al de eerste dag ging hij gewoon rustig liggen. Hij was niet lacherig en druk zoals anders, niet paniekerig. Het slapen ging van het begin af aan beter.”

De avond weer voor onszelf
“Het was voor mijn man en mij heel gek. Tot voor kort waren we tot tien uur ‘s avonds in de weer om de kinderen in bed te houden en in slaap te krijgen. Nu hebben we de avond weer voor onszelf. En ‘s nachts kunnen de jongens niet naar ons toe komen. Dat geeft ons allemaal veel meer rust. Ik vond het in het begin erg spannend dat Xavi en Yaïr niet zelf de rits open konden maken. Zodra ze sliepen, zette ik daarom toch de rits open, zodat ze de eerst nachten konden wennen aan de nieuwe situatie. Maar dat was al snel niet meer nodig.”

Weekend weg met bedtent
“We hebben besloten om voor allebei de kinderen een CloudCuddle aan te schaffen. De oudste heeft het misschien minder nodig maar omdat de tweeling op één kamer slaapt, is het belangrijk dat de jongens allebei in bed blijven en goed kunnen doorslapen. We zijn van plan om de bedtent iedere nacht te gebruiken. In de proefweek zijn we zelfs een weekend weg geweest met z’n allen. Dat ging ook goed. In de bungalow die we gehuurd hadden stonden twee boxsprings en daar paste de bedtent omheen.”

Vergoeding bedtenten aangevraagd
“We hebben een aanvraag ingediend in het kader van de WMO. Het is nog even afwachten of we de bedtenten vergoed krijgen. De ergotherapeut die onze kinderen behandelt, helpt ons daarbij. Met een indicatie lukt het misschien om de vergoeding te krijgen. Wij vinden de CloudCuddle een goede oplossing voor Xavi en Yaïr. We hebben een bedbox overwogen maar daarin zouden ze veel lawaai maken en elkaar wakker houden. We wachten af of we de bedtenten vergoed krijgen.”

Meer rust voor het gezin
“Onze dochter wil nu natuurlijk ook zo’n mooie bedtent. Gelukkig begrijpt ze dat haar broers die echt nodig hebben en dat zij zelf in een gewoon bed kan slapen. Aliyah heeft onze dagelijkse struggle rond bedtijd natuurlijk meegemaakt. Zij heeft nu ook meer rust. Andere ouders wil ik aanraden om de bedtent uit te proberen. Al denk je dat de situatie uitzichtloos is: probeer het!”

Wil je net als Halima en Farid een keer een CloudCuddle uitproberen? Boek dan een proefweekend of huur een bedtent voor een bepaalde periode.