Annemiek adviseert andere ouders: “Houd vol bij aanvraag vergoeding bedtent”

“Ik vind het jammer dat het zo moeilijk is om zo’n mooi product vergoed te krijgen”, vertelt Annemiek over de mobiele bedtent van CloudCuddle. “Daarom werk ik graag mee aan een interview.” Ze wil andere ouders aansporen om vol te houden als ze een aanvraag indienen voor vergoeding van de bedtent, om zich niet te laten afschepen, ook al word je van het kastje naar de muur gestuurd, zoals Annemiek.

vergoeding bedtent CloudCuddle“Wij hebben sinds kort een CloudCuddle en dat geeft ons zoveel vrijheid. We kunnen nu makkelijk weggaan met het hele gezin, zonder afhankelijk te zijn van anderen, zonder van alles te hoeven plannen of van tevoren van alles te moeten organiseren”, vertelt ze. Haar zoontje Mathijs (3) heeft een ontwikkelingsachterstand. Hij praat niet, kan moeilijk prikkels verwerken en is snel overstuur. Ondanks veelvuldig medisch onderzoek is nog geen eenduidige diagnose gesteld.

Hoog-laag bed huren op vakantie

Thuis slaapt Mathijs nu anderhalf jaar in een bedbox. Maar het gezin wilde ook wel eens op vakantie, een weekend weg of een dagje naar opa en oma. “Toen Mathijs kleiner was, deed hij zijn middagslaapje in een draagzak. Maar hij werd al snel te groot hiervoor. Omdat mijn schoonouders op een uur rijden van ons huis wonen, waren de bezoekjes aan hen altijd heel kort. Even koffie drinken en dan voor het middagslaapje weer naar huis.”

Mogelijkheden voor slapen buitenshuis

Annemiek ging op onderzoek uit: wat zijn de mogelijkheden voor slapen buitenshuis? “Ik kwam erachter dat je via Medipoint een hoog-laag bed kunt huren met een omranding. Dat wordt dan bezorgd op het vakantieadres van je keuze. Maar… alleen als er op dat moment zo’n bed beschikbaar is. Het was dus mogelijk dat wij een huisje of hotel hadden geboekt en dat dan zou blijken dat er op dat moment geen bed voor Mathijs zou zijn. Dan zijn de annuleringskosten voor ons. Niet echt een aantrekkelijk aanbod.”

Bedtent van CloudCuddle uitproberen

Annemiek zette haar zoektocht voort. Van de ergotherapeut die bij hen thuis kwam, hoort ze voor het eerst over de mobiele bedtent van CloudCuddle. Zij regelt dat het gezin de bedtent een keer kan uitproberen. Op facebook leest Annemiek meerdere positieve verhalen van ouders die het hulpmiddel voor hun kind gebruiken. Zelf is ze tijdens de testfase ook blij met de CloudCuddle. “In de bedbox thuis gaat Mathijs altijd staan en overal aan trekken. In de CloudCuddle doet hij dat niet. Mathijs was meteen rustig in de bedtent. Hij voelt zich er veilig en geborgen. Hij heeft ook genoeg ruimte om te bewegen.”

Zelf een bedtent aanschaffen

Op basis van de positieve ervaringen wilde het gezin zelf ook een CloudCuddle aanschaffen. Annemiek belt haar zorgverzekeraar, ONVZ, maar daar krijgt ze te horen dat alleen een bedbox voor thuis wordt vergoed. Bij het WMO-loket van de gemeente hoort ze juist dat vergoeding van een bed via de verzekeraar loopt. Annemiek moet de ambtenaar overtuigen van de noodzaak en de voordelen van de mobiele bedtent. De sociaal werker die verantwoordelijk is voor de WMO-aanvraag, komt een aantal keren bij hen thuis langs. Zij begrijpt daardoor dat een hekje plaatsen voor een logeerbed geen afdoende oplossing is voor dit gezin.

Aanvraag vergoeding bedtent

In september 2020 dient Annemiek een aanvraag in bij het WMO-loket, inclusief offerte. Na meerdere telefoontjes krijgt ze uiteindelijk begin maart 2021 de toezegging dat de aanschaf vergoed zal worden, maar dan via een omweg, een eenmalig PGB. Annemiek bestelt daarop een CloudCuddle en krijgt het bedrag na afloop overgemaakt door de gemeente. Een extra hoeslaken in verband met het vele spugen van Mathijs is voor eigen rekening. Dat behoort tot het normale gebruik, aldus de verklaring. Hier valt iets voor te zeggen, al heb je als ouder van een kind met een beperking altijd meer werk, meer wasgoed en dus meer kosten.

 width=Middagslaapje in de bedtent

Annemiek is heel blij met de eigen bedtent. Tot nu toe is het gezin steeds dagjes weg gegaan. Mathijs kan dan zijn middagslaapje doen in de CloudCuddle. “We doen alles in kleine stapjes. Mathijs moet nu nog wennen om te gaan slapen zonder ons in de buurt. Dan kan hij later eens bij opa en oma logeren. Dat zou ons ook rust geven. We zijn altijd met Mathijs bezig – en dat is prima. Maar voor onze dochter Lisanne is het ook fijn om eens een-op-een aandacht te krijgen van haar ouders. Zij wordt ook beperkt in haar vrijheid, al doe je als ouder je best om ook haar voldoende aandacht te geven.”

Makkelijk op te zetten

“De CloudCuddle is makkelijk op te zetten. De bedtent is gemaakt van zacht materiaal en omdat vrijwel iedereen wel een 1-persoonsmatras in huis heeft, kan Mathijs overal slapen. Het zou goed zijn als alle ergotherapeuten en alle medewerkers van een WMO-loket op de hoogte zijn van het bestaan van de CloudCuddle”, zegt Annemiek. “En ik wil iedere ouder op het hart drukken om je niet te laten afschepen als je een aanvraag tot vergoeding van de bedtent indient. Probeer de CloudCuddle ook zelf eens uit. En kijk hoe je kind erop reageert. Ik vind het in ieder geval een aanrader.”

Uiteraard werken we vanuit CloudCuddle iedere dag hard aan het vergroten van de naamsbekendheid van ons mooie product, ook onder zorgverleners. Maar de ervaringsverhalen van tevreden ouders overtuigen nog altijd het beste, denken wij. Waarvoor dank, Annemiek en Mathijs.

Wil je thuis de CloudCuddle uitproberen? Je kunt een proefweekend aanvragen of de bedtent huren voor een bepaalde periode.