Als je kind slecht slaapt…

Kan je kind moeilijk de slaap vatten, wordt het ‘s nachts vaak wakker en komt het regelmatig midden in de nacht uit bed? Als je kind slecht slaapt, is dat heel vermoeiend en belastend voor je kind en voor jou. Jullie zouden wel eens af willen van die gebroken nachten. Lekker weer eens doorslapen: wat zou dat fijn zijn. Misschien heb je het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd. Toch willen we je uitnodigen om onderstaande te lezen en te kijken of er iets bij zit wat nieuw voor je is en waar je mee aan de slag kunt.

Slechte slaaphygiëne

ogen wrijven kind moeSlecht slapen is iets wat bij veel kinderen voorkomt. De meest voorkomende oorzaak is een ‘slechte slaaphygiëne’. Onbedoeld zijn er slechte gewoonten ontstaan rondom het naar bed gaan en het ‘s nachts doorslapen. Je kunt daarbij denken aan kort voor het naar bed gaan op een beeldscherm kijken, de consumptie van cafeïnehoudende drankjes voor het slapen gaan, je kind ‘s nachts positieve aandacht geven als het uit bed komt, maar ook: een televisie in de slaapkamer, een ouder die in de slaapkamer blijft rond het inslapen en het ontbreken van een herkenbare routine rondom het slapen gaan. Aan die ‘slechte slaaphygiëne’ is dus iets te doen door het gedrag van je kind en van jezelf te veranderen.
(Vermoed je dat er iets anders aan de hand is? Lees dan verder vanaf Angst en slecht slapen.) 

Gedragsverandering

Het aanleren van nieuwe gewoontes rond het naar bed gaan en rond het doorslapen is niet eenvoudig maar wel een goede manier om de huidige situatie te doorbreken. Door veranderingen in het gedrag van jou en je kind, kun je samen een nieuwe ‘bedroutine’ ontwikkelen. Denk bij het ontwikkelen van een goede bedroutine aan:
– op vaste tijden gaan slapen en steeds dezelfde stappen volgen (op tijd naar bed gaan, pyjama aan, tanden poetsen, op rustige toon een verhaaltje voorlezen, instoppen, licht uit, weinig geluid in de directe omgeving)
– niet te zwaar en niet te zoet eten (suiker geeft een energieboost)
kind slech slapen beeldscherm– vermijd drankjes met cafeïne en veel suiker zoals koffie, cola, energiedrankjes, thee (behalve kruidenthee), ice tea, chocolade en chocolademelk, zeker ‘s avonds
– je kind geen beeldscherm laten gebruiken kort voor het slapen gaan (geen tv, smartphone, computer, tablet)
– maak het naar bed gaan aantrekkelijk door je kind iets leuks mee te geven voor in bed
– geef je kind iets te doen voor als het ‘s nachts vaak wakker wordt zodat het in bed blijft en zichzelf kan vermaken
– ga niet meteen kijken als je kind huilt
– blijf geduldig en standvastig

Kinderen gedijen het beste bij duidelijkheid en heldere regels die consequent worden opgevolgd.

Slaapoefentherapie

Wist je dat er ook slaapoefentherapie bestaat? Dan helpt een therapeut jou en je kind een nieuwe bedroutine te ontwikkelen. Je bespreekt samen hoe het nu gaat en je krijgt tips en hulpmiddelen aangereikt om veranderingen door te voeren. Misschien een welkom steuntje in de rug? Een therapeut kan eventueel voedings-, sport- en beweegadvies geven voor je kind, ontspanningsoefeningen aanleren, hulpmiddelen aanreiken, je kind leren meer uit het hoofd en in het lichaam te komen. Ook vertelt een slaapoefentherapeut over de psychologische kanten van slapen bij kinderen en wat eigenlijk een gezond slaappatroon is.

Angst en slecht slapen

kind slecht slaapt

Gevoelens van angst en stress kunnen een andere oorzaak zijn voor slecht slapen. In dat geval is het van belang om de reden van de angst te achterhalen en hierover in gesprek te gaan met je kind. Het kan zijn dat je zoon of dochter teveel prikkels heeft opgedaan gedurende de dag of dat er iets speelt in het gezin, met vriendjes of op school. Kinderen kunnen zich door stress onbewust gaan verzetten tegen het slapen. Praat met je kind, blijf geduldig en geïnteresseerd. Probeer te achterhalen wat er speelt, toon begrip en zoek samen naar een oplossing.

Medische achtergrond slaapproblemen

Naast de hierboven al genoemde oorzaken heeft slecht slapen soms een medische achtergrond. Die kan eveneens van tijdelijke aard zijn. Denk aan pijn na een operatie of jeuk na een allergische reactie. Dat kan je kind absoluut uit de slaap houden. Gelukkig gaat dit vaak weer over als je kind is hersteld.
Wat ook voorkomt, is dat sommige kinderen moeite hebben met het verwerken van alle prikkels die gedurende de dag op hen af komen. Daardoor slapen ze slecht. In dat geval is het van belang om een prikkeldempende omgeving voor je kind te creëren. Dat kan onder andere door het gebruik van een bedtent van CloudCuddle. Deze heeft een prikkeldempende werking waardoor kinderen zich geborgen voelen.
Ieder mens heeft REM-slaap nodig om te herstellen, om te verwerken wat er overdag is gebeurd. REM is een afkorting voor rapid eye movement. REM-slaap is te herkennen aan snelle oogbewegingen. Het is een diepe slaap. Een uitgerust kind is over het algemeen veerkrachtiger. Het kan meer aan en zal dan ook beter presteren op school. Het is minder prikkelbaar en zal minder snel uit zijn slof schieten.

Lichamelijke en psychische gevolgen

Hoewel we je niet onnodig bang willen maken, is het toch goed om te weten dat slecht slapen gevolgen kan hebben op de langere termijn. Bij kinderen kunnen slaapproblemen leiden tot depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, gedragsproblemen, meer moeite hebben met complexe taken en een verstoord bioritme. Voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je kind is het dus heel belangrijk om slaapproblemen serieus en consequent aandacht te geven en aan te pakken. Mocht je je zorgen maken over het slaapgedrag van je kind, ga dan naar de huisarts voor advies.

Hulpmiddel voor kind dat slecht slaapt

Van verschillende ouders horen we dat de CloudCuddle een goed hulpmiddel is om het slaapgedrag van hun kind te verbeteren. Dat heeft ermee te maken dat de bedtent een besloten en prikkelarme ruimte biedt waar een kind zich veilig kan voelen. Bij het ontwikkelen van een nieuwe bedroutine kun je ook proberen of jouw kind gebaat is bij een bedtent. Dat kan heel laagdrempelig door thuis een CloudCuddle een proefweekend uit te proberen.
Lees meer over de draagbare bedtent of ontdek wat andere ouders erover vertellen. Je kunt altijd contact opnemen met CloudCuddle als je vragen hebt. We horen graag je ervaringen.