Syndroom van Down en problemen met slapen

Kinderen met het syndroom van Down hebben vaker problemen met slapen dan andere kinderen. Veel ouders denken dat deze slaapproblemen ‘er nu eenmaal bij horen‘, waardoor ze deze niet altijd melden in gesprekken met zorgprofessionals. Vaak gaat het niet alleen om de nachtrust van het kind zelf maar ook om die van de ouders en die van eventuele andere gezinsleden. In dit artikel lees je meer over slaapproblemen bij kinderen met Down en mogelijke oplossingen hiervoor.

FeikeSommige kinderen met Down hebben moeite met inslapen. Een groot deel van hen wordt ’s nachts regelmatig wakker en komt daarna moeilijk weer in slaap. Die ervaring heeft de moeder van Feike ook. Ze schreef ons: “Onze zevenjarige Feike is een ondernemend kind met Down syndroom. Hij is ook een prikkelgevoelig kind. De indrukken die hij overdag opdoet, houden hem ‘s nachts uit zijn slaap. Hij wordt gemiddeld drie tot zes keer per nacht wakker. Bovendien zoekt hij ook dan actief geluidsprikkels op en hij bonkt tegen zijn bed. Ook gaat hij aan de wandel.” Het resultaat? Veel nachtelijk dwalen, onrust en gebroken nachten voor het hele gezin.” (Lees hier het hele verhaal van de moeder van Feike.)

Slechte nachtrust en gedragsproblemen

Goed slapen is voor ieder kind belangrijk. ’s Nachts rusten we fysiek en mentaal uit van wat we overdag hebben gedaan en meegemaakt. Dit is niet anders voor kinderen met Down. Maar een slechte nachtrust kan voor hen wel grotere gevolgen hebben omdat te weinig slaap ook aanleiding kan geven tot andere problemen. Denk aan slaperigheid overdag, slechter functioneren of juist overmatig actief worden. Prikkelbaarheid, hyperactiviteit, agressie, schreeuwen, driftbuien en ongehoorzaamheid komt bij kinderen met een verstandelijke handicap tweemaal vaker voor bij kinderen met slaapproblemen dan in een groep zonder slaapproblemen. Het is dus van groot belang om de slaapproblemen van je kind goed in kaart te brengen en om daar waar mogelijk oplossingen te vinden zodat je kind beter en langer slaapt.

Langdurig huilen

Sommige kinderen met het syndroom van Down huilen ’s nachts langdurig, waardoor de nachtrust voor het hele gezin in het gedrang komt. Het geluid en het telkens uit bed komen kan iedereen uit de slaap houden. Families met een verstandelijk gehandicapt kind hebben hierdoor vaak te maken met een aanzienlijke mate van nachtelijke stress. Vroeg wakker worden is een ander veelvoorkomend verschijnsel bij deze groep kinderen. Als ouder mis je hierdoor ook een deel van je nachtrust.
Wat je in een dergelijk geval zou kunnen proberen, is of je kind zich veiliger en prettiger voelt in een afgeschermde omgeving, zoals in een bedtent van CloudCuddle. De afgebakende ruimte, de mogelijkheid om door het gaas toch de rest van de kamer te zien en de zachte materialen brengen veel kinderen rust, zo horen we vaak van ouders terug. Lees hun ervaringen hier.

Down en vakantie

Je wilt met het hele gezin wellicht ook wel eens een weekend weg of op vakantie. Gewoon, naar een vakantiehuis of hotel van je eigen keuze. Maar hoe doe je dat als je kind moeilijk in slaap komt en ’s nachts vaak uit bed komt? Dan is het fijn als je op het vakantieadres snel en eenvoudig een veilige slaapomgeving kunt creëren voor je kind. Met de mobiele bedtent van CloudCuddle bijvoorbeeld. Wist je dat je een CloudCuddle heel makkelijk overal mee naar toe kunt nemen? Dat deze niet veel weegt en past om vrijwel ieder 1-persoonsbed?

Bespreken en uitproberen

Merk je dat jouw kind te weinig slaapt en overdag prikkelbaar is, dan is het verstandig om dit met een arts of andere behandelaar zoals een ergotherapeut te bespreken. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Om die reden willen we je ook uitnodigen om eens een bedtent van CloudCuddle uit te proberen. Wie weet brengt het je kind en de rest van het gezin wel de extra rust die jullie nodig hebben. Je kunt een proefweekend aanvragen – zonder verdere verplichtingen – of de CloudCuddle een tijdje huren. Probeer de bedtent thuis uit of neem de CloudCuddle mee tijdens een logeerpartij of weekendje weg.

Neem contact op met CloudCuddle als je vragen hebt.