Droom verder, wij waken

Symposium St Oda Pelt

Vrijdag 12 maart vindt het tweede symposium van de nachtdienst plaats. ” Droom verder, wij waken”. Dit wordt georganiseerd door zorginstelling Sint Oda in Pelt (België). Het thema dit jaar “ hoe optimale zorg verlenen tijdens de nacht voor onze gebruikers met een ernstig meervoudige beperking’‘. Sint Oda gebruikt nieuwe technieken en inzichten om de slaapkwaliteit van cliënten te verbeteren. In dit symposium krijg je een inkijkje in hoe ze dat doen. Een van de sprekers is Prof. Annelies Smits. Zij geeft een lezing over slaap bij mensen met een mentale beperking.

Invloed van slaap

Goede slaap bevordert cognitieve functies en emotionele veerkracht. Het is een neurologische vaardigheid die voor mensen in een zorgafhankelijke positie niet vanzelfsprekend is. Slaap is vaak onderbelicht in zorg, maar biedt onvermoede mogelijkheden tot verbetering van de kwaliteit van bestaan.

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben last van slaapproblemen: een slaaptekort, of juist teveel slaap. Een primaire slaapstoornis kan leiden tot psychische en lichamelijke klachten. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt vooral het omkeren van het slaapritme veel voor: ‘s nachts wakker en overdag slaperig. Maar ook te veel slaap of te weinig slaap heeft gevolgen.

Slecht of teveel slapen kan komen door een primaire slaapstoornis. Maar een cliënt kan ook slecht slapen door omstandigheden als geluidsoverlast of mentale spanningen. Soms zijn de slaapproblemen een secundaire aandoening, een bijverschijnsel van een andere ziekte. Voor de aanpak is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de slaapstoornis is.

CloudCuddle en symposium slaapgedrag

CloudCuddle is als sponsor aanwezig bij dit event. We nemen graag de tijd om met bezoekers te sparren over verschillende vragen. Bijvoorbeeld of CloudCuddle geschikt als veilige slaapplaats voor mensen met een beperking. Of hoe een besloten omgeving  slaapgedrag beïnvloedt. Uit meerdere ervaringsverhalen op onze website lijkt die invloed vaak significant te zijn. Wij zijn benieuwd naar uw inzichten en leren daar graag van voor de doorontwikkeling van ons product.