Bedtent vermindert dwaalgedrag

geborgenheid vermindert dwaalgedrag

Onrustige slaper houdt van besloten ruimte

Gijsbert van der Vos is persoonlijk begeleider bij Gemiva-SVG. Een grote zorgorganisatie in Zuid-Holland. Hij zag zich onlangs voor een dilemma geplaatst.
Een van de bewoners had zijn been gebroken en mocht dat absoluut niet belasten. Hoe ging hij dat regelen met een jongen die ‘s nachts regelmatig uit bed klimt? Gijsbert huurde een speciaal bed dat afgesloten kan worden. De bewoner was veilig en reageerde positief op de afgesloten ruimte. Zelfs overdag gaf hij aan dat hij naar zijn bed wilde. Daarom wilde de gedragskundige een test doen met een bedtent als CloudCuddle. Ze had het vermoeden dat daarmee zijn nachtelijk dwaalgedrag zou verminderen.

Gedragsdeskundige beveelt bedtent aan

Na de breuk mocht de bewoner weer in een normaal bed slapen. Maar de gedragsdeskundige stelde voor om eerst een proef te doen met de CloudCuddle bedtent. De bewoner had immers laten zien dat hij een besloten omgeving fijn vindt. Misschien werd hij ook rustig in een CloudCuddle en zou hij beter slapen. “We hebben de CloudCuddle op zijn gewone bed gezet en hem nauwlettend in de gaten gehouden met camerabewaking”, vertelt Gijsbert. “We zagen hoe rustig hij was en hoe hij ondanks het draaien en keren geen behoefte had om eruit te stappen.”

Geborgenheid vermindert dwaalgedrag

Dat CloudCuddle een positief effect heeft op het slaapgedrag is al vaker gebleken. Bijvoorbeeld bij kinderen met autisme. Uit de reactie van Gijsbert blijkt dat dat ook voor volwassenen kan gelden: “De geborgenheid van CloudCuddle neemt tevens de prikkel weg om rechtop te gaan zitten. Daardoor slaapt hij nog beter, is hij ‘s morgens beter uitgerust en scheelt het ons in de nachtelijk uurtjes werk. We hoeven hem immers niet steeds terug naar bed te brengen. Wij zien CloudCuddle als een mooie aanvulling waarmee een instelling snel en flexibel een besloten bed kan creëren. Wij vinden het ideaal voor de prikkeldemping bij cliënten die ‘s nachts dwaalgedrag vertonen.”

Praktische voordelen bedtent

“Opgevouwen past CloudCuddle in een weekendtas en neemt dus weinig opbergruimte in beslag. Bovendien kunnen we de CloudCuddle zelf wassen en dus desinfecteren, wat met andere bedden niet mogelijk is. En ook niet onbelangrijk: CloudCuddle is vele malen goedkoper dan andere oplossingen. Die beenbreuk was uiteraard vervelend voor onze bewoner. Maar nu hij weer genezen is, heeft hij er een fijne slaapcocon bij gekregen. Voor Gemiva is deze bedtent een praktisch hulpmiddel om bewoners een betere nachtrust te geven. En omdat de bedtent het dwaalgedrag vermindert, hebben wij ‘s nachts ook meer rust.”

De bedtent van CloudCuddle zelf een weekend uitproberen?