Internationale Vrouwendag 2023

Vandaag – 8 maart – is het Internationale Vrouwendag.

Wereldwijde aandacht
Wereldwijd worden vandaag de meest uiteenlopende evenementen georganiseerd die vrouwen in de spotlights zetten. Speciaal om al hun politieke, economische en sociale prestaties te eren. Een van de initiatieven in Nederland is de campagne van Equals die een dagprogramma in Amsterdam en Den Haag verzorgt, gekoppeld aan een rolmodellen campagne.

Rolmodellen
Rolmodellen zijn essentieel. Zeker voor vrouwen in de tech-sector. Het zijn vaak pioniers die inspireren met hun vastberadenheid. Studies tonen de meerwaarde van rolmodellen aan. Het geeft hen betrokkenheid bij de sector en meer motivatie en zelfvertrouwen om uitdagingen aan te gaan.  

Lotte Leufkens
Een van de rolmodellen in de campagne is Lotte Leufkens, oprichter van CloudCuddle. Zij inspireert anderen, maar laat zichzelf ook graag inspireren. En die inspiratie komt voor een belangrijk deel van de klanten van CloudCuddle en al hun dankbare reacties over de rust en de vrijheid die een CloudCuddle geeft.
Benieuwd naar de verhalen van de rolmodellen? Neem een kijkje op de Equals – website. Het verhaal van Lotte vind je hier. Alle beelden en inspirerende verhalen staan op deze projectpagina

YesDelft!
Equals organiseert deze campagne met medewerking van 110 bedrijven. Zo zetten ze samen 166 vrouwen in de spotlights. YesDelft  – de hightech-startup-incubator verbonden aan de TU in Delft – is één van hen. Naast Lotte Leufkens plaatst YesDelft! in deze campagne nog vier vrouwen van tech-startups op de voorgrond.

Inspiratie
Het erkennen en vieren van vrouwelijke leiders in innovatie en technologie is van vitaal belang. De tech-industrie heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld en dat vraagt om een gender-inclusieve aanpak zodat iedereen voldoende vertegenwoordigd is. Jonge meisjes en vrouwen die hun carrière willen vormgeven hebben baat bij rolmodellen die hen inspireren om hun passies na te streven.

Zijn zoals zij
Deze Campagne draagt bij aan de motivatie van vrouwen om hun professionele doelen te volgen. Tegelijkertijd is het op macroschaal noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jonge meisjes gemakkelijk deze rolmodellen kunnen zien in hun meest vertrouwde omgeving, hun buurt. Op de vraag wat zij later willen worden als ze groot zijn, kunnen ze trots antwoorden: “Ik wil zijn zoals zij!”

Wist je dat… slechts 18% van de beroepsbevolking in de technische sector vrouw is? En dat terwijl het de snelst groeiende sector is. Hoog tijd voor meer evenwicht.

——