Vrouw en ondernemer: investeerders spreken quotum af

Vrouw en ondernemer Lotte Leufkens

Als Lotte Leufkens tegenover een investeerder zit, krijgt ze vragen als ‘Kun jij rondkomen van je bedrijf?’ Of: ‘Kun jij je medewerkers betalen?’ Ze kan het niet bewijzen, maar ze heeft een sterk vermoeden dat die vragen niet gesteld zouden worden als ze een man was.

Onlangs verscheen een artikel met als onderwerp: meer vrouwen in de top, anders geen geld. Een groep investeerders, die ruim 1 miljard euro vertegenwoordigt, heeft een quotum afgesproken. Onderzoeker en investeerder Eva de Mol ziet veel twijfel bij het gros van de investeerders. “Veel investeerders denken: zij is een vrouw, kan zij dan wel goede ondernemer zijn? Er zijn weinig vrouwelijke voorbeelden en rolmodellen.”

Goed nieuws: eis van meer vrouwen in de top

Maar er is goed nieuws: een groep Nederlandse investeerders wil alleen nog geld in bedrijven steken als die meer vrouwen in de top hebben. Eva de Mol: ‘Slechts 1,6% van alle venture capital financiering gaat naar vrouwelijke teams in Nederland!’ Lees een toelichting door De Mol in het artikel op ChangeInBusiness.