Vrouw en ondernemer: investeerders spreken quotum af

Vrouw en ondernemer Lotte Leufkens

Als Lotte Leufkens tegenover een investeerder zit, krijgt ze vragen als `Kun jij rondkomen van je bedrijf?` Of: `Kun jij je medewerkers betalen?` Ze kan het niet bewijzen, maar ze heeft een sterk vermoeden dat die vragen niet gesteld zouden worden als ze een man was.

Onlangs verscheen een artikel met als onderwerp: meer vrouwen in de top, anders geen geld. Een groep investeerders, die ruim 1 miljard euro vertegenwoordigt, heeft een quotum afgesproken. Onderzoeker en investeerder Eva de Mol ziet veel twijfel bij het gros van de investeerders. “Veel investeerders denken: zij is een vrouw, kan zij dan wel goede ondernemer zijn? Er zijn weinig vrouwelijke voorbeelden en rolmodellen.”

Goed nieuws: eis van meer vrouwen in de top

Maar er is goed nieuws: een groep Nederlandse investeerders wil alleen nog geld in bedrijven steken als die meer vrouwen in de top hebben. Eva de Mol: ‘Slechts 1,6% van alle venture capital financiering gaat naar vrouwelijke teams in Nederland!’ Lees een toelichting door De Mol in het artikel op ChangeInBusiness.