KDC AandachtsLab leent ouders van kind met EMB mobiele bedtent uit

Maud Halkes is een van de oprichtsters van KinderDagCentrum (KDC) AandachtsLab in Rijswijk. Een kleinschalig KDC dat zich richt op kinderen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Alle negen kinderen en hun ouders kunnen kosteloos gebruikmaken van de CloudCuddle die het centrum heeft gekregen via een donatie van de Rotary Delft. “De bedtent geeft gezinnen veel meer bewegingsvrijheid. Dat is zo belangrijk, juist voor deze gezinnen”, vertelt Maud.

Maud en haar man Seth hebben vier kinderen. De jongste, Suus, heeft volgens haar ouders ‘het syndroom van de lach’. Suus is dus een vrolijk kind. Maar vanwege een ernstige meervoudige beperking (EMB) kan ze onder andere niet lopen en praten. Om haar dochter de best mogelijke kansen te bieden en om haar ontwikkeling optimaal te stimuleren, heeft Maud, samen met anderen, een aantal jaar geleden KDC AandachtsLab opgericht in Rijswijk. Hier is voldoende tijd en aandacht om de kinderen specialistische begeleiding te bieden.

Intensievere begeleiding kinderen met EMB

“Door de kleinschaligheid hebben we minder overhead. En de overhead die er is, wordt op vrijwillige basis uitgevoerd. Zo gaat een groter deel van het zorgbudget direct naar begeleiding van de kinderen. Met als positief gevolg: één begeleider op twee kinderen in plaats van één op vier tot zes kinderen. Daarnaast doen we veel aan fondsenwerving en ontvangen we donaties voor verbouwingen en de aanschaf van handicap specifieke hulpmiddelen. We willen in 2021 een therapeutisch zwembad realiseren. De bouwvergunning is inmiddels ingediend”, zo vertelt Maud op nuchtere toon. Ze is onlangs herbenoemd als voorzitter van de raad van bestuur van het KDC. Het is heel goed te begrijpen waarom.

KDC AandachtsLab heeft CloudCuddle bedtent voor kind met EMB
Ouders van de kinderen met EMB kunnen gratis lichtgewicht bedtent lenen bij KDC AaandachtsLab

Meer bewegingsvrijheid kind met EMB door mobiele bedtent

Maud kent CloudCuddle al een aantal jaar. Ze was al in de testfase bij de ontwikkeling van de mobiele bedtent betrokken. Toen de eerste versie in productie werd genomen, doneerden twee Rotaryclubs uit Delft een exemplaar die nu door alle ouders van kinderen van KDC AandachtsLab gebruikt kan worden. Maud: “De ervaringen zijn positief. Je moet bedenken dat deze gezinnen door de omstandigheden zeer beperkt zijn in hun mogelijkheden om een weekend weg te gaan, om een korte vakantie te houden of om hun kind met een ernstig meervoudige beperking elders te laten logeren. De CloudCuddle geeft hen veel bewegingsvrijheid omdat deze overal is te gebruiken. Als ouder van een kind met EMB ben je gewend om veel spullen mee te nemen als je ergens heen gaat. De bedtent is compact, licht van gewicht en overal te gebruiken. Dat maakt het makkelijk om deze mee te nemen.”

Bedtent uitproberen voor nu of voor de toekomst

Bij KDC AandachtsLab is het zo geregeld dat de CloudCuddle op incidentele basis geleend kan worden. Ouders krijgen de handleiding mee en een wasinstructie “Eén van de kinderen gaat iedere week op een vaste dag logeren. Deze ouders hebben op basis van de goede ervaringen inmiddels zelf een CloudCuddle aangeschaft”, zo legt Maud uit. Tot nu toe is het nog niet voor gekomen dat twee gezinnen tegelijk de beschikbare bedtent nodig hadden. Maar KDC AandachtsLab ontvangt sinds kort een aantal nieuwe kinderen dus het is goed mogelijk dat ook hun ouders ervaring willen opdoen en dat dan wat meer afstemming nodig is.
“Sommige kinderen zijn nog te klein voor een eenpersoonsmatras. Voor hen is de bedtent nog niet nodig. Maar het is handig om dit hulpmiddel wel alvast uit te kunnen proberen voor de toekomst. Er zijn goedkopere mobiele bedtenten te koop. Die kunnen echter niet de veiligheid bieden van een CloudCuddle (CloudCuddle is een CE-gecertificeerd Medisch Hulpmiddel, red.) en ze zijn bovendien vaak zwaarder en groter,” is Mauds ervaring. “Het is jammer dat gemeenten de bedtent zelden vergoeden in het kader van de WMO. Het geeft gezinnen met een kind met EMB een stukje vrijheid terug.”

Ondanks kind met EMB met het hele gezin op vakantie met bedtent

En wat betekent de CloudCuddle voor haar eigen gezin? “We gaan graag met het hele gezin op vakantie en daar hoort Suus natuurlijk bij. Het is een hele onderneming met Suus erbij – we nemen een halve vrachtwagen aan voeding, luiers en hulpmiddelen mee. Maar het is het zeker waard, want als we er eenmaal zijn, is het fijn om met z’n allen vakantie te kunnen vieren. De CloudCuddle maakt het voor ons mogelijk om met het hele gezin te genieten, waar dan ook.

Wil je zelf ook een een CloudCuddle uitproberen? Dat kan. We horen graag je ervaringen.